Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Mediabibliotek

Vi er her: Filer/Bilder > Mediabibliotek

Mediabiblioteket er ditt arkiv over bilder, filmer og lydopptak som du bruker på nettsidene dine. Det er her du laster opp bilder fra datamaskinen din og det er her du henter bilder som skal legges inn i artikler.

Ikonene   Opprette mapper  Laste opp bilder   Sette inn bilde   Slette bilde eller mappe  Lage favoritter 

Legg merke til at det finnes også et annet arkiv, det gjelder Word-filer og Excel-filer som du tilbyr at leserne kan laste ned fra nettsidene dine. Det arkivet kalles "Nedlastninger".

Men det følgende handler om Mediabiblioteket:

Ikonene

Skjermdump av ikoner i mediabiblioteket

Ikonene er ganske selvforklarende. Fra venstre ser du:

Opprett = Lag mappe

Last opp = Hent bilder fra din datamaskin og legg dem i mediabiblioteket

To piler i sirkel = Oppdater visningen

Tre streker = Vis bildenavn og mappenavn med kb og dato

Ni kvadrater = Vis filene som små bilder (det er lettere å finne riktig bilde når du på denne måten kan se en liten versjon av bildet)

Sorter = Du kan sortere filene etter navn, størrelse, type eller endret dato.

Søkefelt = Du kan søke etter et bilde som du husker navnet på

Favoritter = Lett tilgang til mapper eller bilder som du bruker ofte

Historie = Viser hvilke mapper eller bilder som du har lastet opp eller slettet i det siste

Lastet opp = Viser hvilke bilder som du har lastet opp i det siste

Opprette mapper

Start gjerne med å lage noen mapper. Med tiden kan biblioteket bli stort, og da er det veldig greit med mapper. Du finner selv en passende mappestruktur, det kan for eksempel handle om ulike tjenester eller ulike type bilder (personbilder vs produktbilder) eller bilder som brukes ofte.

Klikk på "Opprett", da oppretter du en mappe (folder). Da legger mappen seg inn i listen med mapper.

Laste opp bilder

Klikk på mappen, så åpner den seg. Nå kan du klikke på "Last opp". Velg så riktig bilde på datamaskinen din. Nå ser du at bildet legger seg i riktig mappe i Mediabiblioteket. Trykk "Lukk" eller velg flere bilder som skal lastes opp.

Du kan laste opp så store bilder du vil. Når du senere monterer bildene i en artikkel, på en side eller i et album, vil systemet til Mekke sørge for at hvert bilde ikke blir for tungt.

Datastørrelsen på bilder på nettet bør ikke komme opp i megabyte, men bør holde seg små, gjerne et sted mellom 50 kb og 200 kb. Er bildene tunge, vil nemlig Google rangere siden dårligere og for øvrig kan folk bli irritert på at det tar tid før bildene vises på skjermen.

Med Mekke Publisering slipper du å tenke på dette, systemet passer på at bildene ikke blir for tunge.

Men når det er sagt, du må selv bestemme om bildet skal vises frem stort eller lite i layouten, se neste avsnitt:

Sette inn et bilde i en artikkel

Har du opprettet en artikkel eller en side og er i ferd med å skrive tekst der? Skal du sette inn et bilde, gjør du slik: Velg "Sett inn", velg så "Sett inn/endre bilde". Da kommer du inn i Mediabiblioteket. Finn riktig bilde.

Nå dukker opp et valg om hvor lite eller stort bildet skal være på skjermen. Skriv inn antall pixler. Et bilde på omkring 1000 pixler dekker hele skjermen. Et bilde på 500 pixler dekker omkring halve skjermen. Men dette kan variere noe fra skjerm til skjerm. Mekke Publisering sørger uansett for at bildefilen ikke blir for tung å laste for dem som skal lese nettsidene dine.

Krysser du av for "Automatisk forminske bildet til å passe størrelsen på web", vil Mekke sørge for at filstørrelsen krymper til en passe størrelse.

Er du en avansert bruker, kan du eventuelt ta vekk avkrysningen og gjøre bildet ferdig i Photoshop før du laster opp til mediabiblioteket.

Filene må være i jpg (RGB), gif eller png for å fungere i websiden.

Har du lastet opp et bitte lite bilde (300 pixler), kan du ikke forstørre det (1200 pixler) i layouten. Bildet vil i tilfelle bli hakkete og utydelig.

Slette bilde eller mappe

Avmerk bildet eller mappen som skal slettes. Gå så til Behandle og velg Fjern.

Lage favoritter

Er det mapper eller bilder som du ofte bruker, kan du merke dem som favoritter slik at du raskere finner dem. Gå først til mappen eller bildet. Trykk så på Behandle og velg "Legg til favoritt.

Forskjellen på bildealbum, bildegalleri, mediagalleri og bildekarusell.

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn